Slovak version English version

.

Kólia dlhosrstá - vhodný pes do rodiny s deťmi?

 

 Kóliu by som tromi slovami nazvala „ideálny rodinný pes“. V jej povahe sa nenachádzajú žiadne črty, ktoré by rodine komplikovali spolužitie so psom. Práve naopak, svojimi vlastnosťami rodinu obohatí o mnoho krásnych chvíľ. Ak sa rozhodnete pre kóliu, získate cenného člena rodiny, ktorý Vás okúzli svojimi vlastnosťami a svojou inteligenciou. Okrem skvelého charakteru dlhosrstej kólie každého iste poteší aj pohľad na jej impozantný vzhľad.

Výber plemena a moje kritéria – pes pre deti

Kólie nie sú naše prvé psy. S našou rodinou žije aj sučka Cynthia, teraz už 8 ročný bígl. Zadovážili sme si ju hneď ako sme sa presťahovali do rodinného domu. Bígl je skvelý a vždy veselý psík, ale keď som vyberala druhého psa, vedela som že to bude diametrálne odlišné plemeno. Kritéria a požiadavky na psa som mala jasne stanovené. Chcela som psa, ktorý bude predovšetkým bezproblémový – vo vzťahu k ľuďom, deťom, aj psom. Psa, ktorého budem môcť mať v akomkoľvek prostredí – budem ho môcť bez obáv pustiť, lebo viem že sa od svojich ľudí nevzdiali. Psa, ktorého jedinou požiadavkou bude byť s majiteľom, či už jeho pán presedí celý deň na sedačke, alebo sa rozhodne zdolať nejakú dvojtisícovku v horách. Dôležité pre mňa bolo, aby plemeno nebolo obmedzované žiadnym ročným obdobím – či bude teplo, alebo zima. Ale hlavne – chceli sme psa čo bude vhodný k deťom.

Ovčiarsky pes

 Bolo mi jasné že moje predstavy splní jedine ovčiak – pes z FCI skupiny 1, ktorá zahŕňa ovčiarske a pastierske psy. Zanedlho som zistila že práve kólia dlhosrstá – originálne „Škótsky ovčiak dlhosrstý“, by mi vyhovovala najviac. Plemeno, ktoré bolo celé stáročia šľachtené na to, aby bolo dobrým spoločníkom ľuďom a ich rodinám, deťom, aby pes spolupracoval s pánom (pri stádach) a sprevádzal ho v každom prostredí. Pomaličky sme „preosiali“ všetky plemená a rozhodli sme sa pre dlhosrstú kóliu, spomedzi ovčiakov ako najvhodnejšiu. Dôraz vtedajších chovateľov na povahu kólií sa prejavuje aj v dnešných kóliach, pre ktoré je rodina tým najväčším bohatstvom.

Kólia a deti

Jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere plemena pre mňa bolo, aby si pes rozumel s deťmi. Plánovali sme si zadovážiť psíka, ktorý bude tráviť najviac času práve s našimi deťmi (najmladšia mala vtedy 3 roky). Chceli sme psa ľahko vychovateľného a cvičiteľného, ktorý bude rešpektovať aj najmenšie deti. Tieto predstavy nám kólia splnila na 100%. Myslím že práve s deťmi si rozumie najviac. Kólia ich bude nasledovať všade kam pôjdu a bude sa tešiť ich detským hrám, do ktorých sa vždy zapojí svojským spôsobom. Pôjde s nimi hľadať do kríkov zakopnutú loptu, alebo sa s nimi zvedavo prejde k bráničke aby zistila čo zaujímavé sa deje. Kóliu nikdy neomrzia detské hry a najmä ich spoločnosť. Ak sa deti rozhodnú že si zahrajú spoločenské hry alebo sa budú venovať aktivite ako kresleniu či pozeraniu rozprávok, kólia si ľahne na zem k nim – šťastná a spokojná, že môže byť s nimi. Nebude otravovať alebo sa vnucovať, spokojne si oddýchne a trpezlivo počká na ďalšie aktivity.

Predsudky

 Pri rozhodovaní sa o plemene sme vždy uvažovali, ktoré plemeno má najviac vyvinutý cit a zmysel pre deti. Obávali sme sa, že ako väčší pes si kólia môže k malým dovoľovať niečo viac. Že ich nebude rešpektovať, nebude na nich brať ohľad alebo môže aj omylom ublížiť, jednoducho ako „pes väčšieho plemena“ – ktorý má omnoho viac sily ako 10-kilový pes. Neboli sme si tiež istí, či si príliš nebude vynucovať našu pozornosť a neustálu aktivitu – čo je v rodine s viacerými deťmi časovo zložitejšie.

Kólia a jej vzťah k deťom – vyvrátenie našich predsudkov

 Keď sme si doniesli našu Sam, vyvrátila všetky naše predsudky. Či sa jednalo o šteniatkovské obdobie alebo o bláznivejšiu puberťáčku, pochopili sme, že kólia má špeciálny, sebe vlastný cit k deťom. Samantha vždy jednala s deťmi s rešpektom a uvedomovala si svoju silu pri hrách s menšími deťmi. Prispôsobila sa im v každom ohľade – v ich sile, tempe či výdrži. Pochopili sme, že kólia nikdy deti „nešikanuje“, nikdy im nechce ublížiť ani omylom, nikdy sa nad ne nepovyšuje a nesnaží sa nič dokazovať. Práve naopak, pri menších deťoch vždy spomalí a na vodítku v ich rukách nikdy nevyvinie väčší ťah. Pri hre nieje „pobláznená“, ale prispôsobuje sa deťom. Kólia ich vníma ako niečo cenné a pristupuje k nim veľmi decentne. Každému dieťaťu poskytne neoceniteľný priateľský vzťah – medzi dieťaťom a psom.

MVDr. Katarína Schmiesterová
26.01.2013